Yaşam Sosyalleşme

Sosyalleşme

6 yıl önce     Yaşam 0

Birey doğduğu, büyüdüğü kültürel ortamın özellikleri anne-babasından, yakınlarından, arkadaşlarından, okuldan, sokaktan ve iş ortamından öğrenir. Ömür boyu süren bu öğrenme, uyum sürecine sosyalleşme denir.

Birey sosyalleşme, süreciyle içinde yaşadığı toplumun, topluluğun bir üyesi olur. Olayları algılayış tarzından giyim tarzına, düşünüş tarzından davranış biçimine kadar her konuda külterden, kültür farklılıklarından etkilenir.

Bilgi Yarışması

Sosyolizasyon

Bir bireyin üyesi oldugu veya olacagi grup ya da toplumun kültür, deger ve normlarini ögrenerek o toplumun aktif bir üyesi haline gelmesidir. Baska bir tanima göre toplum hayatına hazırlanma sürecidir. Bu arada değer ve norm kurallarına değinmekte fayda vardır.

Değerler Nedir?

Bir toplumun ya da grubun varlığı, birligi, işleyişi, sürekliliği ve devamı için o toplumun çoğunluğu tarafindan doğruluğu, sürdürülebilirliği ve gerekliliği kabul edilen, uyulmasi gerekli temel ilkelerdir.

Norm Nedir?

Bireye nerede ve ne şekilde hareket edeceğini gösteren değer yargılarıdır. Normlar değerlerden kaynaklanır, degerlerin uygulanmasina açıklık kazandırır. Sosyalleşme ya da sosyalizasyon olgusu
a- Nesnel kavram (Toplum),
b- Öznel kavram (Birey) açıdan olmak üzere iki kategoriye ayrılır.

Sosyolizasyonun Temel Özellikleri Nelerdir?

 -Sosyalleşme sürecinde yalnızca resmi değerler degil gayri resmi değerlerde normlarda bireylere ve topluma aktarılır.
 -Sosyalleşme yalnızca resmi gruplar değil, resmi olmayan gruplar tarafından da yürütülür.
 -Sosyalleşme sürecinde bireylerin nasıl öğrendiginden ziyade ne öğrendiği önemlidir.
 -Sosyalleşme yalnızca belirli kişi ya da gruplara özgü birşey değildir. Geneldir - Sosyalizasyon sürecinde sosyalizasyona uyan tüm bireylerde ayni değildir.

Günümüzde toplum ile birey arasinda sayısız küçük gruplar vardir. Bunlar sosyalizasyonun temel aygıtlarıdır. Özellikle aile, okul, arkadaş grubu ve kitle iletişim araçlari temel sosyalizasyon ajanlarıdir. Sosyalleşme önce aile, okul ve çevre içerisinde devam eder. Birey doğumla beraber bir sosyal kişidir. Ama onun sosyal kişiliği sürekli olarak sosyalizasyon yolu ile gelişir.

 

    Bu habere henüz bir yorum yazılmamış. İlk yorumu siz yazın!