Başarının Şifresi
Başarılı olmanın sırrı nedir? Başarılı olmak için ne yapmalı? Bir sporcunun başarısından futbol takımının zaferine, yarış kazanmaktan bir şirketin çalışmasına kadar uzanan her alanda başarının arkasındaki etkenler nelerdir? Talihin iyiliği mi? Kaderin çizgisi mi? Rastlantılar mı? Arkasının sağlam olması mı? İşin denk gelmesi mi? Başaracağına inanmak mı?
Tüm bunların cevabını aslında bir cümle ile anlamak mümkün.Başarı, bir iş için gerekli enerjinin amaca en uygun, en verimli biçimde, en ekonomik ve en etkin olarak kullanılma becerisidir.
Bu enerji, insan gücü de olabilir, makine de olabilir, bilgi de olabilir. Burada önemli olan, başarı için gerekli enerji kullanımının doğru organize edilmesidir.
Bir insanın hayatında onu başarıya götürecek beş önemli etkeni görmek gerekiyor;
1. İsteklenme,
2. Donanım,
3. Yapabilme gücü,
4. Değerlendirebilme,
5. Düzeltme,
Düzenli çalışmak, disiplinli olmak, bulunduğu seviyeyi asla yeterli görmeyip, kendini üste taşımak için çabalamak bir insanı daha çok başarılı yapar.
İnsanın başarılı olmasının bizce ilk koşulu, "ben bunu yapacağım" diyebilmesidir. İstek olmadan, sevgi olmadan, ne öğrenci dersini çalışır, ne futbolcu futbolunu oynar, ne şirket elemanı verimli çalışır.
Bizim yanlışımız, bunun yerine zorlama'yı, zorunlu kılma'yı, şartlandırma'yı, kandırma'yı, koymamızdır. Bir kişiyi karşınıza alıp, Bunu yapmak zorundasın, yoksa aç kalırsın, derseniz, o kişi dediğinizi yapar, ama istek duymaz. Eğitim sistemimiz bunu yapmaktadır, çalışma hayatımız bunu yapmaktadır, bu nedenle de başarılı olamamaktadır.
Motivation güdüleme değildir, kişide o işi yapmak için istek uyandırabilmelidir. Başarının ilk adımı budur.